Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Některé otázky předcertifikačních testů EMC
Vídenka, Rostislav ; Soldán, Josef (oponent) ; Mazánek, Miloš (oponent) ; Dřínovský, Jiří (vedoucí práce)
Tato dizertační práce se zabývá předcertifikačními testy EMC se zaměřením na měření vyzářeného rušení. Práce shrnuje dosavadní poznatky omezování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí a zaměřuje se na omezování vlivu nedokonalostí pracoviště a na výsledky měření vyzářeného rušení. Dále je popsán postup pro „kalibraci“ předcertifikačního měřicího pracoviště s využitím speciálních signálových zdrojů spolu s doporučeními, kterým bodům při „kalibraci“ je nutné věnovat pozornost. Jsou zde uvedeny výsledky porovnání měření v plně a v částečně bezodrazových komorách. Probrány jsou některé metody k potlačování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí na výsledky měření vyzářeného rušení. Velká pozornost je pak věnována výběru a sestavení pracoviště na otevřeném prostředí a doporučením pro jeho minimální rozměry. V závěru práce je uveden doporučený postup pro předcertifikační měření vyzářeného rušení se zohledněním dostupného přístrojového vybavení.
Vliv hustoty výsevu na výnos u vybraných odrůd jarních obilnin
ŠÍR, Josef
Bakalářská práce je zaměřena na obilniny a jejich význam, fáze základního zpracování půdy, tvorbu hospodářského výnosu, půdní plevele a chemické prostředky k jejich regulaci. Cílem práce je rozšířit poznání o faktorech, které mají vliv na hustotu výsevu u vybraných odrůd jarních obilnin. Za účelem stanovení vlivu různé hustoty výsevu na prvky struktury výnosu u následujících odrůd jarních obilnin - pšenice Kabot, ječmen Manta, ječmen Kvorning, ječmen Vendela, oves Poseidon a oves Ozon, byl založen pokus na školním statku VOŠ a SZeŠ Tábor. Během vegetačního období byly na sledovaném pozemku hodnoceny základní výnosové prvky - počet rostlin na m2 a počet klasů na m2. V průběhu vegetace bylo zjišťováno zastoupení plevelů v pěstovaných jarních obilninách. Při sklizni byl zjišťován výnos jednotlivých odrůd jarních obilovin.
Senzorické hodnocení vybraných obilných nápojů
URBAN, Martin
Cílem diplomové práce bylo senzorické a nutriční hodnocení rostlinných nápojů. Analýza se zaměřila na rýžové a ovesné nápoje. Část populace má zdravotní problémy při konzumaci mléka. Určitou náhradou tak mohou být nápoje z luštěnin, obilovin, ořechů apod. Ovesné a rýžové nápoje neobsahují cholesterol, jsou zdrojem minerálních látek a vitaminů. Rýžový a ovesný nápoj neobsahuje laktózu ani mléčné bílkoviny. Jejich negativem je nedostatečné množství bílkovin a skutečnost, že na rozdíl od mléčné bílkoviny je bílkovina obilnin neplnohodnotná, deficitní. Rýžový nápoj neobsahuje lepek. Senzorická analýza měla za cíl porovnat jednotlivé nápoje a určit jejich odlišnost mezi vzorky, určit intenzity určitých vlastností a určit nejlepší a nejhorší pořadí vzorků. Senzorická analýza potvrdila rozdíly mezi jednotlivými výrobci. U rýžových nápojů hodnotitelé došli k závěru, že vnímají rozdíl mezi výrobkem společnosti Alpro a Alnatura, přičemž nápoj společnosti Alnatura vyhodnotili jako nejpřijatelnější. Obsah tuku v rýžových nápojích je nízký (1-1,1 g tuku na 100 ml). Nápoje obsahovaly rovněž málo bílkovin (0,1-0,3 g/100 ml). Ovesné nápoje se lišily zejména u výrobců Alnatura a Delhaize - Bio. Nápoj výrobce Delhaize - Bio hodnotitelé preferovali nejvíce. Nutriční složení výrobků je obsahem tuku podobné rýžovým nápojům (1-1,5 g tuku na 100 ml). Množství bílkovin bylo mírně vyšší (0,6-1 g bílkovin na 100 ml). Z nutričního hlediska je patrný rozdíl mezi kravským mlékem a rostlinnými nápoji z ovsa a rýže. Rýžový a ovesný nápoj, které byly preferovány, obsahovaly nejvíce cukru a vařivá příchuť byla cítit nejméně.
Některé otázky předcertifikačních testů EMC
Vídenka, Rostislav ; Soldán, Josef (oponent) ; Mazánek, Miloš (oponent) ; Dřínovský, Jiří (vedoucí práce)
Tato dizertační práce se zabývá předcertifikačními testy EMC se zaměřením na měření vyzářeného rušení. Práce shrnuje dosavadní poznatky omezování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí a zaměřuje se na omezování vlivu nedokonalostí pracoviště a na výsledky měření vyzářeného rušení. Dále je popsán postup pro „kalibraci“ předcertifikačního měřicího pracoviště s využitím speciálních signálových zdrojů spolu s doporučeními, kterým bodům při „kalibraci“ je nutné věnovat pozornost. Jsou zde uvedeny výsledky porovnání měření v plně a v částečně bezodrazových komorách. Probrány jsou některé metody k potlačování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí na výsledky měření vyzářeného rušení. Velká pozornost je pak věnována výběru a sestavení pracoviště na otevřeném prostředí a doporučením pro jeho minimální rozměry. V závěru práce je uveden doporučený postup pro předcertifikační měření vyzářeného rušení se zohledněním dostupného přístrojového vybavení.
Pěstování obilnin v ekologickém zemědělství
VESELÝ, Tomáš
V této práci byly porovnávány rozdíly mezi ekologickým, přechodným a konvenčním systémem hospodaření. Byly porovnávány výnosy zrna, množství agrotechniky a ekonomiky v jednom zvoleném podniku Farma Otročín s.r.o. V letech 2007-2014.
Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa
VRZÁKOVÁ, Miroslava
Bakalářská práce se zabývá vlivem potravin na naše zdraví jsou to takzvané funkční potraviny. Aby byla potravina nazvána jako funkční, je třeba splňovat určitá kritéria. Kromě toho, že by měla prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví a být zdrojem živin je i přírodního původu. Jako příklad využití jsem zvolila v mé práci jablečné pyré s přídavkem ß-glukano-bílkovinného koncentrátu izolovaného z ječmene, které plní charakter funkční potraviny. -glukany snižují hladinu krevního cukru LDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že podporují lidské zdraví a poskytují ochranu proti některým civilizačním chorobám například obezitě. Výsledkem práce je návrh užitného vzoru a jednoduchý příklad využití.
Vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa
POLÁČKOVÁ, Jitka
V současnosti je v Evropě trend k návratu pěstování tradičních krmných plodin. Jednou z nich je oves, jenž je všestranně využitelný již od nepaměti. I v dnešní době je oves zpracováván a využíván v potravinářském průmyslu a dále jako krmivo pro hospodářská zvířata. Další využití ovsa je i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Má vysoký obsah bílkovin a tuku, beta-glukanů, minerálních prvků. Obsahuje vitamín B a E, lecitin, niacin a antioxidanty. Pokus byl prováděn na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, během jednoho roku. V diplomové práci byl sledován vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa. V pokusu byly zařazeny tři předplodiny kukuřice, řepka a obilnina (pšenice jarní), po nich bylo zaseto deset odrůd ovsa, čtyři nahé a šest pluchatých, u nichž byl sledován vliv předplodiny na jejich výnos a kvalitu. Hodnocené znaky se sledovaly během vegetace, před sklizní a po sklizni. Během vegetace se sledovalo vzcházení a metání, výška porostu, stupeň polehnutí ovsa, počet lat na m2, zaplevelení, choroby a škůdci, po sklizni se stanovoval výnos sklizeného zrna jeho vlhkost a objemová hmotnost, počet zrn v latě, hmotnost tisíce zrn a podíl zrna na sítě. Z naměřených hodnot vyplývá, že jako celkově nejlepší předplodina v roce 2012 byla kukuřice a nejlepších výsledků bylo dosaženo u odrůd Abel, Avenuda, Atego, Pogon, Salo.
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
BUCKOVÁ, Pavlína
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.
Porovnávání kvalitativních parametrů nahých a pluchatých odrůd ovsa
POLÁČKOVÁ, Jitka
Jednalo se o dvouletý výzkum, kde v rámci bakalářské práce byly porovnány kvalitativní parametry nahých a pluchatých odrůd ovsa, kterými byly hmotnost tisíce zrn, objemová hmotnost, velikostní třídění na sítech a podílení se na stanovení chemického složení obilek. V pokusu bylo zařazeno 10 odrůd, z toho 4 nahé a 6 pluchatých.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.